Menu Sluiten

Over Jolien

Mijn naam is Jolien Sturm-Francke en ik ben eigenaar van modevakschool Jolien in Veere.

Als kind vond ik het al leuk om kleding voor mijn poppen te naaien. Op de handnaaimachine van mijn opoe maakte ik mijn eerste rokjes voor de barbie.

Na de MAVO ben ik daarom ook de opleiding MDGO-mode en kleding gaan volgen. Daar leerde ik mijn ideeën om te zetten in patronen en deze tot kledingstukken in elkaar te naaien.

Na de opleiding ben ik gaan werken op een atelier van een wasserij. Het naaien bleef ik wel doen maar het patroontekenen verdween naar de achtergrond. Toch wilde ik me verder verdiepen in het modevak, zo ben ik aan de Ensaid opleiding begonnen. Steeds weer nieuwe dingen leren vind ik ontzettend leuk.

In juni 2005 heb ik mijn lerares diploma bij de Ensaid behaald en in september ben ik begonnen met de eerste groepen les te geven. Ondertussen heb ik een nieuw, groter atelier gekregen. Met heel veel plezier geef ik mensen les in naaitechnieken en breng ik mijn passie voor het vak over.

Het patroontekenen heb ik ook gebruikt bij het maken van reconstructies van het Zeeuwse kostuum. Met twee anderen heb ik 10 jaar gewerkt aan het boek ‘De Zeeuwse streekdrachten, handboek voor het maken van kleding’. Wat ik vooral leuk vind is een moderne draai te geven aan de vroegere kostuums.

Ook bijscholen doe ik nog steeds, een opleiding textielwarenkennis, online workshop borduren allemaal leuk en leerzaam. Dit alles hoop ik heel lang met veel plezier en passie te doen!